Een druppel kunst in een zee van woorden
Paul Lemmens
Behalve over de vraag ‘wat is kunst?’ nodigt kunst ook op andere manieren uit tot filosoferen over kunst. Filosofie & Kunst is een bekende combinatie. Kunst zet aan het denken, over de wereld, onszelf of de ander. Net als filosofie. Daarom is het mooi deze twee te combineren.
Kunst in dit opzicht moet je ruim zien. Het kan gaan over schilder- en/of beeldhouwkunst, maar ook over film, muziek, dans, toneel, theater. In feite alle kunstvormen.
Een filosofisch gesprek vindt, de naam zegt het al, altijd plaats in gespreksvorm. Dat kan klassikaal, in kleine groepen (max 12) of m.b.v. de tafelgroepen in de klas. Daarbij zijn werkvormen mogelijk, maar het gaat altijd om het samen praten over.
Spreken met elkaar kan in feite overal. Kan in de klas met hulp van een digibord of prints, maar eventueel ook elders (bblthk, Heerenstraattheater, Junushoff, Casteelse Poort, Depot).
Hiervoor moeten dan wel goede afspraken gemaakt worden.
Doel:
Door kijken, luisteren en denken in een (kleine) groep een filosofisch gesprek voeren over kunst en daarbij misschien iets nieuws ontdekken over het kijken naar en het denken over kunst.
Tijdsinvestering:
Lengte project in overleg.
Standaardles duurt 60 minuten.
Er kan een reeks lessen gegeven worden in een groep en/of een serie binnen een schoolproject.
Verdere benodigdheden:
Hangt af van de vraag. Ruimte kan zijn de klas, andere plek, alles in overleg.
Opmerkingen:
Programma wordt door mij ingevuld a.h.v. de vraag van de school/groep.